Saturday, December 31, 2011

.: 2o11 iS LeaViNg :.

..as we noe, beberapa jam je lagi..melangkah lah kita ke tahun baru 2o12, perkiraan baru yg memungkinkn segala kemungkinan..xkira mahu atau tidak, perkiraan nyer ttp dteruskn..we're no longer in year 2o11..

2011

..wasn't bad or gud at all, but as human being created by HIM..kita seharusnyer bersyukur diatas segala ujian dan kurniaan drp-Nya..

and as usual, bila tiba nyer tahun baru masing2 akan sibuk nk pasang niat/ azam sempena tahun baru..tak ketinggalan juga aku, wlpun masih dikhuatiri azam 2o11 semuanyer terlaksana ke x? erkkkk!! =p

namun menyedari hakikat tak semua yg kita hrpkn akan terjadi, krn semuanya terpulang kepada kehendak-Nya..kita hanya mampu berusaha & berdoa, selebyhnyer bergantung pd-Nya..

..my mini wardrobe..

my only wish for 2o12, mahu miliki sebuah rumah sendiri!! i'allah, because i really mean it..amin!! i can't wait to decorate my own house as i'm always dreams & think bout it..<-- x salahkn berangan tok benda baek..!! =p

eh btol ke satu wish jer?hehe, ini wish paling besar..yg lain2 opcos ada, cma let it go with the flow.. =) sngt2 berharap 2o12 menjanjikn yg terbaek untuk diriku, keluarga, teman & sahabat handai..i'allah

gambar ihsan internet:

..my wish to have..

..a big wardrobe..

..a beatiful living room..

..a comfort bedroom..

2o12

..please be so kind to me..

Sent from my iPad

Friday, December 23, 2011

.: yEv - paRt 1 :.

yev?? year end vacation la..hihi, alhamdulilah berkesempatan mengakhiri tahun 2o11 dgn vakasi hujung tahun ke Bandung!! bersama teman2 UM; akim, farid, sham, faris & zaki (adik & housemate farid)..

21 dec 2o11

flight yg 2 kali tertunda akhirnyer bjaya terbang ke Kota Bandung pd jam 8.3o mlm..setibanya di Husein Sastranegara Airport, kami dijemput pak dodi (org yg bertanggungjawab m'uruskn acco & transport kami disini) untuk dihantar ke hotel..

sementelah hampir setengah hari berkampung di LCCT, perut masing2 ternyata berkeroncong..setibanyer kami di Unik Hotel (tempat kami menginap spnjg berada di sana), selesai daftar masuk & ditunjuk'n bilik, kami terus di bwa ke sebuah restoran: AMPERA..1st dinner di KotaBandung kami merasa nasi timbel, masakan org sunda..

..aneka lauk-pauk nasi timbel..

tak byk aktiviti mlm pertama disana, sekadar habiskan masa berborak dan menonton televisyen yg siaran nyer lgi byk dr ASTRO.. =p

22 dec 2011

memulakan hari seawal 6.oo pagi, mandi terus bersiap2 untuk santapan pagi..sekadar mengalas perut dgn bubur nasi yg enak nyer seakan mskan melayu..gelak tawa teriring ketika dimeja makan tatkala cerita2 lama terungkit yg mengingatkn zaman kegemilangan masing2 sewaktu masih menuntut di UM..hihi

..TransStudioBandung..

sekitar 8.oo pagi, dipandu arah oleh pak atok..kmi dibawa ke TransStudio, Bandung..taman tema didalam bangunan seakan UniversalStudio yg popular di Singapore..pengalaman yg unik dan menarik diperoleh, opening performance nyer seakan menonton MusicalTeather mnjdikan aku lebyh teruja menyelongkar isi dlm nyer..

..queue-up while watching opening perfomance..

ternyata apa yg dipersembahkn sewaktu pembukaan sama hebatnyer dgn layanan & aktiviti dlm nyer..hampir 5 jam meneroka TransStudio, ternyata kepuasan terukir di muka masing2..

masa terluang dihari kedua disana dihabiskn dgn 'meredah' shopping complex di sebelah TransStudio & disekitar Cihampelas..

23 dec 2011

hari ke-3 disana diteruskan lagi dgn pengembaraan ke kawah gunung berapi, Tangkuban Parahu..kwsn tumpuan pelancong yg agak terkenal dgn keindahan bentuk muka bumi yg terbentuk akibat letusan gunung berapi..

..kawah yg menyerupai bentuk perahu..

kejadian alam yg sngt menakjubkn..suhu nyer yg dingin krn terletak dikwsn tanah tinggi menambah keunikan nyer..kagum dgn kwsn sekitar yg ditumbuhi tumbuhan yg jarang ditemui dikwasan biasa, menambah keterujaan untuk menyelongkar setiap sudut yg mampu diteroka sepnjang berada disana..

..kwsn lereng bukit di sekitar TangkubanParahu..

dalam perjalanan pulang dari Tangkuban Parahu, kami singgah di Kampung Daun..untuk menikmati makan siang, setelah dicadangkn pak dodi krn terkenal dgn juadah2 yg dihidangkn disana disamping tempat nyer yg boleh dikatakn agak terkenal bg golongan yg sukakan keunikan dan kelainan..

..penjual gorengan yg ditempatkn disatu sudut bg memudahkn pengunjung..

mengetengahkan konsep restaurant dlm taman/suasana kampung yg dirimbuni pepohon hijau dikiri kanan laluan pejalan kaki..deruan air sungai menghidupkn lagi suasana kekampungan disamping keunikan tempat mkn nyer yg menggantikn meja2 mkn dgn pondok-pondok kecil yg mampu memuatkn 5-6 org, menjadikn ia satu tempat yg WAJIB anda kungjungi jika berpeluang ke KotaBandung..

to be cont...

Sent from my iPad

Monday, December 19, 2011

.: kOtaK haTi :.

[..AnuarZain albums..]

..tatkala keliru, fikiran seakan buntu, keluhan jiwa tak menentu; terpaut hati ku dengari siulan dari mu..


p/s: tiada yg terbaek melainkan-Nya, maha mendengar & maha memberi pertolongan pada hamba-Nya yg beriman..i'allah

Sunday, December 18, 2011

.: cOmE aS u'Re :.






..I CAN'T STOP THINKING OF YOU..





p/s: enough said!!..

Friday, December 16, 2011

.: wOrkaHoLic kE?? :.

..rasa cam cpt gila masa berlalu, tup tup da Jumaat dowh..workaholic ke smp x terasa masa berlalu?hahaa..mcm x jer!! mybe sb dis week da ramai yg start cuti, keje byk..so x terasa masa berlalu!! and nk pulak papa ada kt umah, so x sunyi sngt kt umah..

yg paling best, skrg da bulan DECEMBER..ya Allah, rasa bru smlm masok tahun 2o11..tp realitinyer lagi beberapa hari nk menjengah taun baru 2o12..terlalu pantas semuanyer berlaku!!

so what about 2o11? does it change you?

hurmm..let gone be by gone!! focusing on coming 2012..!! for better future..hihi

p/s: yesterday 15/12 my dad's birthday!! hepy 64th birthday papa..moga dipanjangkn umur, sihat tubuh badan, bahagia dunia dan akhirat..sorry i couldnt make any suprize event n x smpt jga nk wat special entry kt blog smlm..sb sngt2 tired smlm..hihihi, tp dia msakan saya tom yam smlm..BEST!!! love you so much.. (^_^)

Monday, December 12, 2011

.: hEpy biRtHday mUmMy :.

..tanggal 12.12 is my mum birthday!! heppy 51th birthday mummy..semoga dipanjangkn umur, disihatkn tubuh badan dan mendapat kebahagian didunia mahupun diakhirat!! i'allah..i love you so muchhh...!! (*_*)..

..my sweet heart..

p/s: sngt2 berharap i could pahatkn memorable event nxt yr on the same date, wch is 12/12/12.. =)

Saturday, December 10, 2011

.: tHanKs fOr d'giFt :.

..a birthday gift for me!! after a month, hihi..but it worth waiting!! i really like it..thanks a lot to my beloved team!!..juz like a dream come true..hahaha

..italian leather belt from Uniqlo..

p/s: expect the unexpected??stop dreaming.. =(

Monday, December 5, 2011

.: pErkOnGsiAn :.

..daripada Aisyah r.a. yg menceritakan: "Aku bertanya Rasulullah S.A.W: Siapakah yg paling besar haknya ke atas seorang perempuan?..jwb Nabi, Suaminyer..aku bertanya lagi; Siapakah yg paling besar haknya ke atas seorang lelaki?..jwb Nabi, Ibunya.." - Hadis riwayat al-Hakim..

Wednesday, November 30, 2011

.: liFe aS wE nOe it :.

..life is like a camera lens, focus only on what's important and you will capture it perfectly..

Monday, November 28, 2011

.: bEruBaH?? :.

..honestly i'm hepy wth my life now, buat apa yg aku suka..atur masa ikot aku suka, xde nk terikat ngn sesape, xperlu nk consistently mesej/call sesape or extra take care hati sesape..
**but be careful boy, hati org sekeliling sentiasa kna jaga, jgn membuta tuli bila berckp or act smtg!!

next is: YES i'm still SINGLE yet NOT AVAILABLE and i never let myself being AVAILABLE..eventhough i dun even have anyone SPECIAL in my life!! hurmm, adakah ini ego nama nyer?aku pun x tau..but i juz can't let anyone selami hati aku, dats d worst problem ever!!

mungkin pernah kecundang dlm CINTA membuatkan aku serik, tp aku x rasa itu punca nyer..belum jumpa calon yg seswai??maybe YES !! tp masalah nyer aku yg memagari diri sendiri drpd dihadiri cinta!! tp pernah juga aku membuka nyer, nearly 4 yrs it was opened..tp mungkin aku buka pd tetamu yg salah..end up with nothing!!

arini my senior/mentor kt opis ask me:

"..asrul, sy ada calon tok awak (actually hnya beberapa org kt exxon noe that i'm single!!bcoz i told others dat i've taken!! ~ this is serious super duper stupid!! i dunno why, but i juz can't let anyone, i mean gurls dekat ngn me first.. ), sy nk kenalkan cousin sy ngn awak..nk x??sy rasa korg cam seswai.." **lebyh kurg cmni la convstn die..okeh!!

..dia trus ambil ipad, log in FB dia tunjuk gmbr cousin dia tu..

yes i admit, she's beautiful!! part tyme model syarikat tudung yg popular gak la, beza umur setahun jer!! kalo da nama nyer model **wlpun model tudung** ofcos appearence dia pun menarik kan..kira all in package la laki tengok!! okay xnk elaborate lebyh2!!

so apa yg korg rasa aku jawab dgn pelawaan sebegitu??

trust me or not, my answer is: yup, cantik!! tp x pe kot kak..cam x seswai ngn saya jer, bkn jnis yg sy cari kot..and reaction my frenz yg ada kt ctu; weren't agreed wth me!! belum kenal da tolak..yes they are so true, tp aku rasa..aku lagi mengenali siapa aku!!

bkn yg cantik aku cari!! aku hanya mahu seseorang yg sudi menerima aku seadaanya, saling memahami, saling melengkapi..dpt seseorg yg cantik such a bonus, such a gift from HIM for me..yes, aku belum kenal gadis itu, sekadar tengok gambar kt FB then aku da tolak, pehal??atleast cb kenal dulu then bru decide..

tp sejujurnyer hati ini merasakan aku tidak layak untuk dia!! dia boleh dpt LELAKI yg lebih hebat dri aku..she has look!!

tp persoalan nyer:
samp bila harus aku begini??setia menangkis apa jua yg hadir dihadapan aku!! i need to moving on??rasa nyer da lama moving on..still berharap pd yg lama?rasa nye x!! always comparing??rasanyer tidak juga..so apa msalah nyer?cer citer..knp sngt susah nk accept seseorang dlm hidup ini..atleast ONCE!!

mungkin jnis aku yg x jeles ngn rakan2 yg bahagia ngn psgn kekasih masing2, n mungkin juga bkn priority aku untuk fikir pasal kawen..so indirectly, block my mind to think about LOVE!! tp kejap..tipu la kalo x rasa apa!!

adalah rasa untuk memiliki..but it doesnt mean i need to force myself to find someone immediately!! a frenz told me: jodoh tak kan datang kalo ko x cari!! totally agree, tp honestly aku sndri x tau cmne nk cri..so far yg aku cari, suma x jdi..so hanya berdoa pd-Nya mampu aku lakukan, moga dikurniakan yg seadaanyer untuk hambanyer..

perlukah aku BERUBAH??menjadi lebyh open minded?? yg sudi mencari dan mencuba..
**let it floating in my mind..

p/s: aku minta maaf ngn my senior for my answer, before blik keje td..it doesnt mean her cousin tak cukup cantik/perfect sbgai calon isteri..its juz me dun have CONFIDENT to have such a beautiful and talented wife as she is..**wife katenyer, gila advance!! haha..and alhamdulilah, she respect my stand!

Thursday, November 24, 2011

.: uLcEr iS kiLLiNg mE :.

okay da satu minggu ulcer iri hati ngn aku..mula ngn sebiji kt bibir n sekarang da satu mulut..more than 5 aku rasa..plus plak arini sakit tekak..cam makin merebak je sakitnyer..wut was wrong??hurmm

da berlitre2 air aku minum daily, smp da mlas nk ulang alik toilet da..and ice cream pun da mcm satu bekas sehari je aku balun.tp x heal pun..nampak gaya nyer ptg ni kena singgah klinik..for REAL..huhu, hrp2 cpt sembuh.. =(

Monday, November 21, 2011

.: taDaa :.

..thank you tag..

..inilah dia part tyme tu, hehe..propa kan!! xde la, actually tolong mmber aku siapkn tempahan dia..ni pun da delay satu hri bru siap..hehe

Saturday, November 19, 2011

.: hEcTic wEek :.

fuhhhhh..penat seyh!! minggu ni satu minggu aku ke-busy-an..a lot of thing kena settle kan, a lot of people nk kena entertain..dan memacam lagi la..

berkejaran ke hulu ke hilir..jmpa org tu, jmpa org ni..smpai rumah pun da jdi mcm kapal pecah!! sngt2 xde masa nk take care semua bnda..aku rasa sms or tweet yg tak terbalas pun ada..sorry sesangat!!

kebetulan kot, semua benda nk berlaku dis week..nk x nak, akur je la..dah itu yg di atur..x gitu??

start dgn kena hndle birthday party + team meeting..yg konon nyer aku kna hndle mkanan jer, da jdi d whole evnt aku hndle..dri settle issue bilik smp la jdi MC pun aku..tp x kesah la, atleast i'd learnt something gud for me!!! kannnn....

pastu busy dgn hari "cuti" ku..x senang duduk di buat nyer, tp bila da settle..kepenatan la plak..haha

tp apa2 pun, its gud for me indeed..atleast x la bosan sangat hidup aku, tp x best jugak..cter korea aku tertangguh lagi..bila nk khatamkn nih..hehee =p

p/s: aku ada part tyme job baru..nk tau?tunggu nxt post..daaaa (^_^)

Sunday, November 13, 2011

.: mOdE aiM'11 :.

congrats to my beloved brother AnuarZain (**suke suki ngaku kn?ada aku kesah..hehe) menang 2 awards for lagu pop terbaik & vocal lelaki terbaek AIM'11..!!


and sekarang mode tgh tergila2 kn lagu si greyson chance ni..tp byk2 lagu, yg ni aku paling suka!!layanzzz


Friday, November 11, 2011

.: mOmEnT tO rEmEmbEr ~ 11/11/11-11.11am :.

Thursday, November 10, 2011

.: aLa2 hOw i mEet uR mOtHeR :.

..wah kelas kan, nma pun retis!! kad kawen pun ala2 retis..hehe, tp suka sngat!! laen dri yg laen, da mcm poster filem kan..sampul dia plak mcm action block tu..nice!!

cam berangan nk ada kad kawen cmni gak..weeee!!tp by d tyme aku nk kawen, mesti kad2 dia lagi gempak gamaknyer..tp ok per, still guna idea lama..hehe..

p/s: ko ada??hahahaha

Wednesday, November 9, 2011

.: rELeaSiNg sTReSS :.

..people said you may release your strees by having food, indeed it's true??hurrmmm hopefully it's work!!..

Monday, November 7, 2011

.: it juSt mE :.

..the most valuable thing you can make is a mistake, you can't learn anything from being perfect..

Thursday, November 3, 2011

.: hEpy bEsDaY tO mE :.

..pekena salad konon for my lunch today..

salam guys!! poyo je kan wat title hepy besday to me..tp nk wat camne, mmg realiti today is my birthday..so HEPY BIRTHDAY TO ME..hehe

alhamdulilah, syukur ke hadrat ilahi krna masih diberi peluang dan ruang untuk bernafas dan menumpang kasih dibumi ini..mcm da x percaya, da 25 taun rupenyer aku!!rasa mcm baru 17 taun..hehe <-- xsedar diri!!

...as tyme goes by, ia memberikan pelbagai pengalaman yg berbeza pd kita dlm meraikan ulang tahun kelahiran; disambut bersama insan2 yg berbeza, ditempat berbeza dgn cara yg berbeza!!semuanyer meninggalkan seribu satu kenangan yg bakal dikenang sepanjang zaman..

25 tahun bkn perjalanan yg singkat dlm kehidupan..dan bkn sesuatu yg mudah untuk diterokai..jika diulang kembali waktu dan ketika, mungkin byk benda/perkara yg kita mahu perbaiki, ataupun byk benda/perkara yg mahu kita ulangi!! ttp itu suma yg mengajar & menyedarkan kita tanpa kita sedari..

dan sepanjang 25 tahun perjalanan usiaku, byk asam garam kehidupan aku kecapi..byk yg dipelajari, dan byk juga yg diingkari..itu suma mematangkan kita supaya mnjadi insan yg lebih berguna dan taat pd-Nya..i'allah

..suprise birthday cake..

thanks a lot to mummy & papa yg setia melayan karenah anak bongsu dia selama 25 tahun ini (dan tahun2 mendatang hendaknyer..hehe), wlau dlm apa jua keadaan sekali pun..mereka sentiasa disisi, dan ttp memberikan kasih sayang dan perhatian sepenuhnyer terhadap aku..dan aku sangat2 menghargai nyer!!

and thanks to the only sister i have, kak long & hubby for ur support in everything i do!!x lupe juga to all my close frenzs & colleagues!!thanks for d wishes!!

quote from farah aka adik for my birthday:

"not just a year older, but a year better"

Monday, October 31, 2011

.: tHaNkS fOr d' uNeXpeCtEd tHiNGy :.

..kdg2 TIDUR mampu hilangkan kekusutan..

..un-expected thing happened yesterday, and i cant think bout it rationally..i dunno how to react!! should i be happy or shouldn't be too..conpius!!

as of now, take it positive way!! really2 hope that it will turn out gud, eventhough i did a mistake..but honestly ' aku memang x sengaja'.. i juz act like i'm used to be before!!

..ajari aku untuk bisa
menjadi yang engkau cinta
agar ku bisa memiliki
rasa yg luar biasa
untukku dan untukmu..

p/s: hepy tp x hepy..haihh (^_~)

Friday, October 28, 2011

.: pUbLiC hoLiDay uOLs :.

hye guys..lately makin malas rasanyer nk update blog, wlpun cam ada jer idea nk post..itu la, ini la.tp bila pkir btol2..ermmmm, x yah la kot..kalo nk ikotkn nama blog, intuition -->kata hati; aku sepatutnyer post jer apa2 yg aku rasa nk luahkan or share or etc..tp lately, rasa nk ada privacy dlm diri ini..rasanyer biar lah apa yg personal tu aku sorg jer yg simpan & pendam..kita kongsi yg kurang personal & manis2 jer sama2.. x gitu mak jemaah!!! hahaha ttba kan..

nasi lemak 2.o

hari ni deepavali la adeyy..as usual, abdikan diri ngn keje di hari cuti..kol 7.30 cmtu, da ready kt office..awal kn?mana x nyer, jln kosong..cepat la smpai office..x ramai yg keje, n workload pun x byk sngt..breakfast arini pun terbaeekk!! nasi lemak 2.o katenyer..sheema masak special tok ktorg..hehe

kusyuk ke wat keje..haha

ni btol2 tekun bekerja..ahaks!!

mood aku arini pun, cam biasa..nothing more, nothing less..juz be as i am, let gone be by gone..xkn asyik nk toleh blkng je kan..smpai bila x maju ke hadapan..x gitu!! lgi bgus!! i'allah..

Tuesday, October 18, 2011

.: pErNahKah :.


Pernahkah - Anuar Zain

Pernahkah engau berfikir
Apa yg ku lakukan..itu cinta
Pernahkah engkau sedari
Setiap ku bicara..itu cinta

Pernahkah engkau mengerti
Yang ku inginkan
Berdua denganmu
Walaupun hanya sedetik
Memandang wajahmu
Itu cukup bagiku

.*chorus
Hanya kau yg ku mau
Ku takkan hidup tanpa dirimu
Hidup tiada artinya
Bila aku tak bisa
Memiliki dirimu

**ulang chorus

Dan bila kau rasakan
Seperti yang ku rasakan
Sambutlah tangan ini
Dan berikan cinta

Dan bila kau tak mengerti
Dengarkan lagu ni
Ku berkata sejujurnya
Dan ku..Cinta kau

**ulang chorus x2

p/s: superb..!! wajib beli..huhu, btw heppy belated birthday..thanks for everything..

Monday, October 10, 2011

.: aSam gaRam hiDup aT oFfiCe :.

..tatkala kebosanan melanda, main kad la jawab-nyer..


p/s: jgn salah sangka..weĆ³ls main tyme lunch break or after 5pm je kay.. =p

Monday, September 19, 2011

.: wEeKeNd ~ faMiLy tyMe :.

olaaa..
banyak betol invitation open house lately
maklumla masih dalam bulan raya

tp sorry kengkawan
dis week semua open house aku reject
juz attanded my close frenz sister's wedding
and..

spend tyme
with my beloved family
[papa, mummy, my sis + 2 nieces]
raya aritu kan dpt cuti pendek jer
alang2 diorg kt KL
reject appointment laen..cewahhh =p

my 2nd niece ~ umar al-fahri

..mummy..

yg lenlain xde gambar okay nk upload
later2 i'll upload =p

Sunday, September 11, 2011

.: uP-daTe?? :.

..salam guys!! masih belum terlambat nk wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, maaf zahir & batin kalo ada salah silap..cepat masa berlalu kn, tuptup da 13 syawal..x berkesempatan nk update blog ni before/after raya aritu..maklumla, raye ke-2 awok da kna blik KL..mengabdikan diri pada koje!! =p x leh nk raye sakan mcm kome2 semua..hehe

atcely x tau nk update pebenda ni, sb mmg kering idea..kalo x hari2 da update blog ni..alasan kt atas tu sedapkn ayat jer..hehe, cuma satu je la..awok sbnrnyer x rasa sngt raya ni!! x tau nape, nk kate umur da menginjak naik, tiap2 taun dia dok menginjak naik..hurmmm, abaikn je la..tp raya kali ni ttp better dri taun lepas, sb taun lepas x dpt cuti langsung!! @_@ ..taun ni dpt juga merasa beraya ngn family terchinta + anak buah baru..wlpun abg ipar xde, beraya kt MEKAH taun ni..

and raya ni awok paling bersederhana dlm sejarah..jahit baju melayu jer, yg laen2 semua recycle!!syabas bete..haha, & dpt satu jubah raya dr abg ipar (nk pakai kt mana ek??)..tp xde gambar raye..xleh nk share kt cni, harap2 boleh la snap2 tyme beraya umah kengkawan yg sudi jmput open house diorg nnt..hehe

Wednesday, August 10, 2011

.: caTataN 1o RaMaDhaN :.


..alhamdulilah, hri ni genap 10 hri kita berpuasa..bermakna fasa pertama bln Ramadhan berjaya kita lepasi, tp sejauh mana ianyer berjaya dimanfaatkn?? Hurmmm, tepuk dada, tnya hati..!!

bg diri ini, azam yg ditekad di awal Ramadhan memulakan kiraan, tergugat dek urusan DUNIAWI; urusan kerja yg bjaya melalaikan & mengalih fokus dri menunaikn urusan UKHRAWI..seharusnyer, kesempatan yg diberikn digunakan sebaiknyer..we never noe, smpt lgi ke next Ramadhan?

namun bersyukur kpd-Nya, masih punya kesedaran dlm diri ini..Ramadhan yg masih berbaki 2o hri, tidak harus dipersiakan..kaut kesempatan yg ada, isi dgn perkara yg sewajarnyer..!!

diharapkn moga2 kita semua tergolong dikalangan mereka yg tegar beribadah & menjalankn apa yg terdaya seiring suruhan-Nya..I'allah.. (+_+)

Tuesday, August 9, 2011

.: LeMaU :.


..lemau satu badan sb terlebyh tido smlm, blik je terawih, trus pengsan!! sampai SAHUR pun terlepas..perkara yg tak sepatut nyer berlaku!! RAMADHAN dtg sekali dlm setahun..waktu yg ada seharusnyer diisi sebaiknyer dgn beramal ibadah kpd-Nya..

..da la terbawa2 smp ke office rasa lemau + lesu, ditambah plak dgn workload yg sngt kurang hari ni..smp sempat terlena kejap kt kerusi, seolah masa berlalu tanpa sbrg manfaat!! RUGI..!!..come on, wake up!!! tunaikan apa yg d’azamkn!! i’allah..

..bhan bacaan ni je ada kt office.. T_T


~ LIFE is like a fingerprint; can’t be changed..!!so make the BEST impression with it..!!~

Tuesday, August 2, 2011

.: ahLaN wa SahLaN ya RaMadHan :.


alhamdulilah, masuk hari ke-3 umat ISLAM di malaysia mahupun di seluruh pelusuk dunia menjalani ibadah puasa..kesempatan bertemu Ramadhan mengundang sejuta kesyukuran..

syukur kpd-Nya krn masih mengurniakn jasad yg b'nafas untuk bertamu di bulan penuh keberkatan; Ramadhan..

i'allah akan ku jadikn Ramadhan kali ini lebih baik dr sebelumnyer..jikalau tahun lepas kurang pengisian nyer, tahun ni akan ku perbaiki dan isikan mlm2 di bulan Ramadhan dgn lebyh baik..

Saturday, July 30, 2011

.: maKan-maKan :.


alhamdulilah, hari2 terakhir sebelum Ramadhan al-Mubarak memulakan kiraan, dilimpahkan rezeki dgn two lunch treat at two different places, Gobo Chit Chat - Traders Hotel & Tonka Been Cafe - Impiana Hotel..ini suma appreciation from management for two different events..

kalo nk ikotkan; aku baru lagi kt cni and x sempat pun nk menyumbang tok apa yg management raikan ni, hehe..da rezeki org kata, tumpang la merasa sekaki.. =)

..at Gobo Chit-Chat..

Gobo Chit-Chat
~ lunch buffet kt cni boleh dikatakn marvelous!!aku suka food yg disediakan kt cni..almost everything my taste!! lamb, choc brownies, shawarma & etc la..tp sayang perut kecik + perasaan malu2 & segan2 lagi besar..ckit plak makan, huhu..org kata tyme mkn free la nk mkn byk2 sb x yah byar..aku terpkir gak bnda tuu, tp BEHAVE beb..nk tru colour bkn kt cni..pilih tempat, nnt org MARK kita as GELOJOH..hahaha, boleh x?? ini yg asyik aku pkir.. =p


Tonka Been Cafe
~mkanan yg ada kt cni ok la..SO-SO gitu!!xde la x best, ok jer..ada yg aku suka, ada yg x suka..mybe diorg x pndai nk combine food selection diorg..cam ada yg x kena ckit!!pertalian btw food yg dihidangkn cam xde keserasian..so xleh masuk suma..seb baik ada BASKIN ROBIN’S ice cream, 5 scopes aku ambil, pengubat kekecewaan..hehe, kt cni aku mkn lebyh ckit wlpun kureng kalo nk bnding kn ngn kt Trader’s..sb lapo kot + segan silu da kureng ckit..2nd tyme katekn =p



papepun, alhamdulilah sebab suma nyer FREE!! kalo pi mkn kena bayar sndiri, MAMPU?? mmg x ler..pak cik tok kayo!!hehe, and hrp2 bulan puasa yg nk menjengah ni..ada la yg murah hati nk ajak berbuka plak yer..hehe (‘_”)

Saturday, July 23, 2011

.: pOst2 LaMa :.

..hari ni hari lepak2 kt umah, & tolong mak cik aku kemaskn dapur dia ptg td kejap..persiapan nk puasa kan, pastikan dapur bersih & kemas!!hehe, dan masa selebihnyer aku spend tyme maen ternet..google apa yg patut, tweet ckit2, godek2 post lama kt blog aku & donwload lagu mana yg berkenan..hehe

berbalik pd item #godek2 post lama kt blog ~ siyes cam kelakar gak post2 aku yg lama2 bila baca blik..yela kan, aku setup blog ni tahun 2008, tyme tu hingusan lagi..so post2 nyer pun mesti la berbau hingusan gak.. LOL =p

terkenang kisah2 lama, post2 yg maen tulis..tak fikir depan belakang..tp ada logik nyer gak, sb intention utama aku setup blog ni sbg tmpt luahkn apa yg terbuku dihati aku..jd x hairanlah kalo post2 nyer cam xde tapisan..maen tulis jer..so bila baca tyme2 skrg, otak cam da matang ckit..SEGAN la plak!!haha

mcm2 pernah aku luahkan..x puas hati ngn org la, apa yg aku rasa ttg cinta la, itu la, ini la..haha, KELAKOR eden rasa..perhaps, catatan2 ni boleh la aku jdkan lipatan sejarah hidup aku..TUH DIA..x hengat.. =p

papepun, terhibur bila baca post2 lama tu..kalo perasaan tyme tulis post2 dulu beremosikn marah or x puas hati, sebalik nyer bila baca tyme skrg..senyum kambing jer aku di buatnye..x rugi luang masa kt bnda2 cmni..atleast ada sedikit catatan masa lalu yg boleh dikenang..

aku berharap sngt ..INTUITION.. ni akan mnjd sbhgian drp hidup aku smpai bila2..x kesah la wlpun da kawen + da punyer anak sndri sekalipun..i'allah!! ('_")

Friday, July 22, 2011

.: bUffEt duRiaN :.


..selalu nyer kalo ckp pasal buffet, suma akan terpikir: buffet (lunch/dinner) kt hotel2 ataupun restaurant jer..jarang ataupun xde langsung terpikir pasal buffet DURIAN kan?

sama la jgak aku..suka durian, tp xde la terpikir smpai nk try buffet durian..maklumla skrg kn tgh hngt musim durian..kalo sblm ni, durian mahal lagi..g pasar pun jeling2 jer, skrg berderet tepi2 jln dok jual durian..dan disebabkn lambakan durian yg byk sngt, ramai peniaga ambil langkah bijak, perkenalkn buffet durian ~ makan sampai lebam.. ^_^


and mlm smlm aku, safwan & kamarl (member exxon) teringin nk mencuba buffet durian..nk tengok peniaga/ktorg yg rugi, hehe..RM 10 satu kepala, dpt mineral water sebotol sorg, ktorg ber-3 so RM 30 diorg earn..mkn punyer mkn, sedar2 ktorg ber-3 berjaya habiskn 12 biji durian..rase2 nyer, sape rugi sape untung??hahaha ('_")

bila bangun pagi mcm2 rasa dlm perut~penangan DURIAN!! sendawa pun bau DURIAN!!kuar "angin" pun DURIAN!! segala2 nyer DURIAN la!! hahaaha..tp siyes puas!!! kalo ada yg offer nk bagi durian, konpem tolak punyer.. =D

tp bila pkir2 blik, mmg untung la peniaga jual durian cara ni..diorg knakan charge RM10 per pax..kalo dtg 5 org, diaorg dpt RM50..tp average jumlah durian yg 5 org td makan x cecah nilai RM50 pun..senang jer kaut untung kalo nk compare jual buah ikut longgok; 3 biji ~ RM10 kan..

p/s: kalo sape yg x mkn durian lagi tahun ni, better g try buffet DURIAN..sure sekali mkn, da x nak lagi.. =p

Saturday, July 9, 2011

.: pErtH eScapaDe - iN jOuRnaL :.


..5.1o am (29 julai 2o11); kali pertama menjejakkan kaki di PERTH INTERNATIONAL TERMINAL, WA..suatu pengalaman baru yg x mungkin dilupakan, its WINTER!!suhu tyme tu below 10 degrees..sejuk sangat, maklumla awok org kampong..x biasa sejuk2 ni.. =p sementara menantikn kedatangan my best frenz; Saddam aka Faris & his sis; Farah dtg menjemput; bertemankan 6 sahabat se-universiti/se-kolej tp laen2 course [zeety, mina, ezariq, mukhriz, hakim & umar]; kami megamati keindahan & merasai kedinginan pagi di negara orang..hee (‘_’)

kehadiran saddam, farah & rakan nyer aimi (thanks aimi sudi ambil ktorg pepagi buta kat airport) menjemput kami seakan menceriakan keadaan..hampir satu tahun tidak bersua muka bersama saddam, ternyata kelibatnyer didepan mata ku menggambarkan semuanyer apa yg sering kami bualkn dikala berborak dilaman sembang yahoo messenger mahupun facebook & twitter..ternyata susuk badan nyer kelihatan sedikit susut drp kebiasaan nyer ..


day1 ~

kepenatan selepas 5 setengah jam diudara, tidak sesekali mematahkan semangat kami untuk terus berlibur di kota Perth..perut yg hanya beralaskn roti bakar + orange juice sbgai breakfast, kaki yg sentiasa ingin melangkah untuk mengenali & mengamati budaya serta keindahan kota Perth; terus membawa kami bersiar2 di Perth City..dipandu arah oleh Saddam & Farah, kami turut ditemani Ira aka Igwhaa (coursemate saddam kt Murdoch University)..juga rakan se-university yg baru dikenali smsa di Perth, wlaupun bljr satu fakulti di UM..x penah btegur sapa..hehe, tp alhamdulilah negara org merapatkn perhubungn kita sesaudara, nice to meet you Ira.. =)


dgn menaiki bas/public transport yg tersangat la efisen + menepati masa, menjadikan perjalanan kami menyusuri kota Perth; timely in schedule..keindahan& kecantikan kota Perth terus diterokai, ratusan gambar di ‘snap’ tak kira apa jua lokasi; sbgai koleksi paling penting dlm percutian kami..

..bergambar dihadapan konsulat Malaysia di Perth..

dari suasana hinggar binggar kota, kami menuju ke lokasi ke-2 iaitu Kingspark…antara taman paling popular di Perth yg kedudukannye x jauh dari bandar Perth..tersangat cantik dgn hiasan landskap & kebersihan yg well maintained, tambahan pula terletak dikawasan tanah yg lebyh tinggi dri kota Perth; pemandangan Perth City yg tiada tolok banding nyer dpt dilihat dr lereng bukit Kingspark..kamera yg dibawa seolah tidak terhenti punat nyer ditekan, merakamkn keindahan serta detik2 indah sepanjang kami disana..

..berlatarbelakangkan Perth City..


seharian posing didepan kamera ternyata tidak dpt ditandingi bunyi keroncong perut masing2..hehe, mata mula memandang-mandang kearah kedai2 mkn & restaurant di kiri kanan jalan..tp adakah ianye HALAL??..dan alhamdulilah tak susah untuk mencari kedai makan halal di tgh2 kota Perth ni..kami dibawa untuk merasai makanan di sebuah restaurant Jepun iaitu, TAKA..mkanan nyer marvelous, dan sememangnyer susah nk cr kt m’sia..it cost about 7.50 AUD, nmpk mcm murah kalo x convert ke RM..tp berbaloi, kenyang yg teramat. =)

penerokaan kami tidak hanya sekadar mencuci mata dgn keindahan kota & taman yg ada di Perth; kami turut dibawa ke Harbour Town; a factory outlet mall..puluhan kedai yg masing2 beradu harga, bagi memastikan jualan mereka laris; dan tidak ketinggalan juga merasuk minda mereka2 yg melihat..sesetengah barang yg dijual disana ternyata lebyh murah, kalo nk dibandingkan dgn harga di Malaysia; so tak rugi kalo berbelanja sedikit ditempat org, asalkn apa yg dimiliki dpt dijadikan timeless collection.

day2~

tidak lengkap kehadiran kami ke Australia yg sememangnyer terkenal dgn haiwan yg menghuni negara mereka; iaitu kangaroo + beruang koala; jikalau tidak mengambil peluang mendekatkn diri dgn binatang2 popular ini..seawal 8.30 am, kami bertolak dr rumah menuju ke Carvesham Wildlife Park..perjalanan yg mengambil masa kurang satu jam seolah tidak terasa; ditenggelami keterujaan diri masing2 untuk melihat telatah binatang2 ini in real..

ladang anggur dikiri & kanan jalan menambahkan lagi keterujaan kami melihat keindahan negara orang..pokok2 yg ditanam secara terancang ini, seolah landskap semulajadi yg tersedia mencorak + menambahkn keindahan bumi Perth..


di separuh perjalanan, kami di berhentikan di Margaret River Chocolate Factory..ini antara popular spot bg tourist yg dtg ke WA; inform Saddam & Ira yg sudi meminjamkan kereta mereka untuk kami menerokai tempat2 popular + cantik di Perth ini..thanks a lot for both of u..wlpun chocolate senang untuk didapati di m’sia, ttp x rugi berbelanja di Margaret River Chocolate Factory..chocolate yg dihasilkn semua nyer best2, cuma pandai2 la pilih harga; baru hari ke-2..byk lagi perbelanjaan bakal dikeluarkan dihari mendatang.


akhirnyer sampai jua kami di Carvesham Wildlife Park, dgn dikenakan bayaran masuk 22 AUD..telatah kangaroo & kemalasan beruang koala dpt dilihat di depan mata sendiri..hujan yg turun seolah menyambut kedatangan kami di bumi Perth, dihiraukansemata-mata untuk menghabiskan masa di Caversham Wildlife Park sebaiknye..hehe

selepas hampir seharian di Caversham Wildlife Park, destinasi seterusnyer yg ditujui adalah Sorento Quay; sebuah kawasan tepi laut yg dibanjiri kapal2 layar mewah..seolah2 kita berada di Marina Bay kalo di M’sia; yg membezakan hanyalah cuacanyer yg sejuk & berangin..tujuan kami kesana untuk lunch+dinner, tp langkah kiri mengiringi kami..kedai yg dimaksudkan tutup krn cuaca yg tidak menentu dikawasan itu..


pulang dgn kehampaan, kami singgah di masjid berhampiran untuk menunaikan solat asar..alhamdulilah tidak sesukar mana untuk mencari masjid disana..rata2 orang Islam di sana masih teguh berpegang dgn ajaran yg dianuti; malahan orang2 MELAYU m’sia & s’pore serta warga Indonesia, yg sudah berstatuskn permanent resident (PR); masih setia menjadikan masjid tempat yg ditujui setiap kali masuk waktu solat..keindahan masjid disana tidak kurang hebatnyer kalo nk dibandingkn dgn masjid2 yg tersedia di m’sia.

day3 ~

kerana perbezaan minat & interest; kami berlainan hala tuju pd hari ke-3..mina, zeety, mukhriz, ezariq & umar membawa haluan untuk mengecapi keindahan Rottnest Island..manakala aku, hakim, saddam & ditemani dayang2; ira & farah, memilih untuk pusing2 kwsn sekeliling Bently dan pinggir bandar Perth..(btol x saddam??aku main tulis je ni..hehe)

kamiturut dibawa ke Curtin University, tempat Farah belajar..org2 tue kate, x dpt belajar kt sana; ambil bau pun jd la..hehe, then baru ktorg habiskan masa cuci mata kt 2 shopping mall area Perth iaitu Carosel & Bellmont Forum..xde la shopping sakan, sekadar satu dua barang untuk diri sndiri & svnr tok family..and yg paling best & tak tersangka-sangka; aku beli set pinggan mangkuk Corelle hadiah tok mummy..cantik!!wlpun dah lari bajet tok spend kt bnda laen..ianye sngt berbaloi-baloi!!lifetyme collection.. =)

thanks a lot to farah & ira sb sanggup melayan karenah aku shopping..tp window shopping jer yg byk!!haha =p saddam & hakim da biasa ngn gelagat aku bila shopping, so diorg tak heran sngt..hahaha, love sngt2 spend tyme ngn korg; and to be honest dats why nape aku tak nk ikot geng2 pegi Rottnest Island..sb main reason aku dtg Perth nk spend tyme ngn saddam, so tak adil kalo aku pg Rottnest Island & biarkan saddam, farah, ira lepak kt umah tunggu kta blik..sory guys!!

and di sebabkan kecuaian aku, tertinggal kertas pre-booking kereta kt rumah menyebabkan kereta yg ditempah tidak sempat untuk dituntut, krn seawall jam 6 ptg, AVIS syarikat tempat kami membuat tempahan kereta sewa sudah pun ttp..di Perth boleh dikatakan rata2 kedai2 mahupun syarikat mulai ttp seawal jam 5/6 ptg..dan ianya menyukarkan pergerakan kami disana..sory sesangat mina & yg laen2 krn kecuaian aku.. =(

day4 ~

pepagi lagi aku, mina, saddam & mukhriz ke Perth City sekali lagi untuk tuntut kereta sewa yg ktorg pre-book ngn AVIS..mungkin ada juga hikmah disebalik apa yg berlaku smlm, kereta yg ktorg pre-book Hyundai Getz da xde; tp alhamdulilah AVIS gantikn ngn kete baru tp pd rate yg sama..bkn calang2 kete yg ktorg dapat, Mitsubishi Lancer..merasa kete tu, nk beli x mampu..hehe

dari AVIS kami trus ke Murdoch University, tempat saddam & ira belajar..kebetulan diorg ada kelas on dat day..so terpaksa hantar saddam ke Murdoch dulu, sb ktorg nk pinjam kete saddam pegi jenjalan..plan hari ni nk bawa geng2 yg pegi Rottnest Island pegi Belmont Forum..and then pegi Fremantle, bandar pelabuhan yg terkenal dgn fish & chip serta kedai2 yg menjual svnr murah berbanding yg dijual ditempat laen..

nk dijadikan citer, saddam tertinggal assgmnt yg sepatutnyer kna submit on dat day kt rumah..so I’ve no choice kna ke Murdoch lagi sekali hantar assgmnt saddam..supaya masa yg terluang digunakan sepenuhnyer, sebahagian dr kami ke Belmont Forum; aku, farah & umar ke Murdoch hantar assgmnt..then nant ktorg akan trus jumpa kt Fremantle for lunch!!

sementara saddam & ira habis kelas, sempat lagi kami bertiga snap gambar disekeliling Murdoch University; wat kenangan..hehe, perjalanan diteruskan ke Fremantle yg hanya berbaki 10km dari Murdoch University, sb da janji ngn geng satu lagi nk jmpa kt sana..

kami trus ke E-Shed di Fremantle, tempat menjual souvenirs Australia, WA khususnyer..masing2 shopping sakan untuk sahabat handai mahupun family.. selepas selesai membeli belah, keterujaan untuk merasai fish & chip yg di war-war kan kepopularan nyer diteruskn..byk kedai2 yg menyajikan fish & chip di bandar pelabuhan itu, namun Cicerello menjadi pilihan kami..mmg terbaek la fish & chip dia wlpun it cost 12.95 AUD per set!!

pengalaman sembahyang asar + mahgrib ditaman berdekatan Restaurant Cecerolli, mmg tidak dapat dilupakan sampai bila2..kesukaran untuk mendapatkn masjid/surau disekitar Bandar Fremantle memaksa kami menunaikan kewajipan di kawasan lapang yg berdekatan..seolahbangga menunjukkan pd khalyak ramai bahawa Islam itu mudah, tidak kira dimana pun kita berada, tidak menghalang seseorg itu dr menunaikan kewajipan-Nya..

pengisian hari ke-4 diteruskan lagi dgn menikmati keindahan malam di bndar pelabuhan itu, dan kami turut di perkenalkan dgn makanan yg agak popular di kalangan penduduk Australia; iaitu san-Churro..senang cter main celup2 biskut dlm dip yg terdiri drpd 6 jenis perisa yg berbeza [chocolate, caramel, white chocolate & etc]..tp dip berperisa caramel terbaekk!!sememang nyer hiruk pikuk suasana di san-Churro pd mlm itu tidak lagi dipedulikan, bergelak ketawa sesame sendiri, tanpa menghiraukn warga tempatan yg turut singgah disitu..seolah restaurant itu kami yg punya & berada dinegara sendiri..tak sedar diri, walhal tourist jer..haha, LOL =p


day5~

hari terakhir di bumi Perth sblm terbang pulang keesokan paginyer di rancang untuk ke Pinnecles; untuk melihat scenery muka bumi yg berbukit dan batuan yg tersusun seakan arca buatan manusia, ttp semuanya adalah semulajadi ciptaan-Nya..perjalanan yg bakal mengambil masa 3 setengah jam dari Bently, tempat kami menginap; diteruskan tanpa kehadiran saddam & farah..kami hanya ditemani Ira selaku pemandu pelancong bestatus pre-PR..ehee, sorry igwhaa..gurau jek.. =p

ekoran jalan raya di Perth sangat mementingkan penggunanyer mematuhi had laju yg ditetapkn; perangakap had laju di sana sini, menyukarkan kami untuk bergerak pantas..selepas lebih satu jam perjalanan, kami menukar arah tuju kami ke Lencelin, kawasan pesisir pantai & gurun pasir putih; risau tidak sempat untuk ke Harbour Town sekali lagi krn masih ada dikalangan kami yg ingin membeli satu dua barang yg tidak sempat dibeli pd hari pertama kunjungan kami ke sana..perjalanan yg hanya berbaki lebyh kurang satu jam dari tempat kami memutuskan untuk tidak ke Pinnacles diteruskan dgn harapan tempat yg bakal kami tujui menepati apa imiginasi yg dibayangi..

alhamdulilah, pesisir pantai yg indah..menjanjikan tempat perkelahan kami menikmati lunch yg dibawa dri rumah (thanks zeety for the spaghetti) nyaman & tiupan angin sepoi2 bahasa menghempas muka dgn kedinginan cuacanyer..selepas seketika meluangkan masa berkelah di pantai, kami terus menujui desert dimana peminat2 SUV, ATV & motor cross menghabiskan masa terluang mereka..kecantikan desert yg terbentang luas tidak mampu digambarkan..ciptaan yg tiada bandingnyer, seakan berada di negara padang pasir..


namun hanya gmbr menjadi kenangan, sementelah kami gagal mendapatkn kedai2 yg berhampiran yg menjalankan aktiviti sewa menyewa ATV mahupun SUV..kekecewaan seakan terubat dgn beberapa snap gambar kenang-kenangan yg teramat indah untuk dijadikan tatapan.

dari Lencelin, kereta dipecut laju menuju ke Harbour Town..khuatir tidak sempat sampai krn semua kedai akan ttp seawal 5 ptg disini..itu salah satu factor mengapa perjalanan kami seharian seolah dibatasi, ekoran kekangan masa yg sentiasa menghantui kami semua..ttp tidak hairanlah, cuaca diluar pd sebelah malam yg terlampau sejuk mengharuskan masa terluang di habiskan dirumah..

malam terakhir di Perthmenjadi lebyh rancak selepas hana, schoolmate mina (thanks sb sudi provide extra tilam+bantal +selimut); dtg memeriahkan lagi suasana rumah saddam..masa dihabiskan bertarung kad secara suka2, sementara menunggukan semua org bersiap2 untuk kuar makan + melepak buat kali terakhirnyer di Perth..

Rasa Nyonya menjadi pilihan untuk kami had our dinner, kedai yg dimiliki pengusaha cina dari m’sia menjanjikan makanan halal untuk kami pd mlm itu..kemeriahan pd mlm itu meninggalkan seribu satu kenangan, xpuas gelak ketawa disana..penceritaan + perbualan disambung dirumah saddam selepas selesai kami membersihkan + mengisi semula minyak yg dibekalkan dlm kereta sewa kami sblm dipulangkan kembali kpd AVIS..

day6~

gurau senda, usik mengusik, seolah terhenti pabila tibanya saat perpisahan kami semua..satu demi satu meninggalkan kami, hana thanks for d camera yg classic tu; nnt nk tgok gmbar..hehe, ira thanks for everything; pictures, transport, guidance & +++..really really appreciate it..and last but not least, pasangan adik beradik, saddam & farah; you guys mmg murah hati..many many thanks, jasa korang sangat2 aku hargai sampai bila2..thanks for the acco, transportation& everything +++..i can’t even list it out in here..sayu hati sebenarnyer tyme korg sendoff ktorg kat airport mlm tu, rasa belum puas bersua muka, berkongsi cerita sesame..i’allah kt cont when u fly back to m’sia soon..aku sentiasa akan mendoakan yg terbaek tok korg semua..

pendek kata, it was an awesome trip I ever had..thanks a lot again and again to saddam, farah, ira, aimi, hana for your kindness..jasamu akan ku balas setibanya kamu2 semua di m’sia..i’allah =)

p/s: sorry panjang sangat..tetiba semangat pula nk elaborate pepanjang..hehe =p